Software

NextCloud

NextCloud geeft je toegang tot al je bestanden waar je ook bent!

Waar zijn je foto’s en documenten? Met NextCloud kies je een server waar jij dat wilt, thuis, in een Data Center of bij een provider. En daar is het waar je bestanden zich zullen bevinden. NextCloud draait op die server, beschermd je gegevens en stelt deze beschikbaar aan mobiele apparaten en desktop computers.

Omdat je gegevens overal zijn

Op dit moment zijn alle gegevens over jou opgeslagen bij verscheidene bedrijven om je heen, afhankelijk van waar je je bevind. (Facebook, Wechat, Vk, Google, Weibo, Tencent, Microsoft). Deze bedrijven weten waar je woont, waar je naar zoekt tegen wie je praat, wat je koopt, wat je eet en waarschijnlijk wat je denkt.

Misschien maak je je zorgen over je privacy

Zelfs als je data niet wordt geschonden – dat beloven ze toch? – is het niet alleen jou zaak wat je met je gegevens doet? NextCloud geloofd dat privacy is een recht, en fundament voor democratie. En we willen je helpen je privacy terug te krijgen. Dus als je je eigen server draait met NextCloud er op is dat de eerste grote stap. Kijk op https://nextcloud.com/

Ubuntu Server

Ubuntu levert, gedurende de laatste twee decades, operating systemen voor servers en werkstations. Deze software is meerdere malen geprezen en erkend. De software gebruikt voor  Hover is Ubuntu server 22.04 LTS.

Deze software kan worden gedownload van: https://ubuntu.com/download

UnetBootin

UnetBootin

Deze software kan worden gebruikt om een iso bestand op een USB stick te zetten. Daarna kan je van deze USB stick opstarten en installeren.

Deze software kan worden gedownload van: http://unetbootin.sourceforge.net/

Een alternatief voor dit programma is https://win32diskimager.com/.

Putty SSH Client

Putty

Als je de server op afstand wilt benaderen dan heb je cliënt software nodig die SSH ondersteund. Een goede keus om op Windows te gebruiken is Putty

PuTTY is een vrije telnet– en SSH-client. Het is software waarmee iemand een verbinding kan maken met een andere computer, meestal zijn dit servers met een op UNIX gebaseerd besturingssysteem. PuTTY is een vervanging voor een terminal (ook wel Teletype, TTY genoemd), een machine die voor de introductie van de personal computer gebruikt werd om te verbinden met een server. De verbinding tussen de terminalsoftware en de server verloopt tegenwoordig via het SSH-protocol, dat als veiligere opvolger wordt gezien voor het verouderde telnetprotocol.

PuTTY heeft geen installatieprogramma en kan overal op de harde schijf neergezet worden. De software is beschikbaar voor Windows en Unix-achtige besturingssystemen.

De software kan gedownload worden van: https://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/latest.html

Webmin

Webmin is een web gebaseerd gereedschap voor de administratie van een Linux server. Via de meeste browsers, Chrome, Firefox, enz kan je alle nodige aanpassingen aan de server uitvoeren.

Webmin kan worden gedownload van http://www.webmin.com/

PHP

https://www.tipsoninterview.in/wp-content/uploads/2012/07/1024px-PHP-logo.svg_-1024x553.png

PHP is een HTML-embedded scripting language. Veel de syntaxt is geleend van C, Java and Perl met een paar unieke voor PHP specifieke mogelijkheden erbij. Het doel van de taal is om gemakkelijk dynamisch HTML pagina’s te kunnen schrijven. Dit systeem gebruikt PHP8.1.

PHP kan worden gevonden op https://www.php.net/

MariaDB Relational Data Base

Mariadb Logo PNG Transparent Mariadb Logo.PNG Images ...

Om een website succesvol te laten functioneren is een database een belangrijk onderdeel. Voor HoVer wordt van deze database gebruik gemaakt. Alle opslag van bestanden wordt geadministreerd binnen MariaDB.

MariaDB kan worden gevonden op https://mariadb.org/

LetsEncript

LetsEncript verstrekt gratis certificaten om een website te beveiligen. Daarvoor is tool beschikbaar die binnen Linux en Apache gemakkelijk toe te passen is.

LetsEncript kan worden gevonden op https://letsencrypt.org/

Laatst Bijgewerkt op 9 juni 2022.