Hardware Componenten

De Kast

De kast is een BitFenix Phenom Small Form Factor. Een relatief kleine kast voor het monteren van voeding, moederboard, maximaal 6 stuks 3,5″ schijven en daarbij nog 4 2,5″SSD’s. Phenom Mini-ITX is een erg flexibele behuizing, zeer stvig en met de mogelijkheid zeer grote front ventilator van 23cm en een grote 14cm grote achterventilator. Deze koeling is meer dan voldoende en daardoor draaien de ventilatoren op een zeer lage snelheid, goed voor een lage geluidsproductie. Deze kast is ideaal voor een server thuis!

Bitfenix Phenom Small Form Factor

Voeding

Voeding van de server wordt verzorgd door een  BeQuit System Power B9 300W. De efficienty van deze voeding is hoger dan 80% en zal in de praktijk dicht tegen de 90% halen ook met een lage voedingsbelasting.  De koeling van de voeding wordt uit de bodem van de kast getrokken en naar achteren uitgeblazen. Hierdoor wordt de kucht in de kast en voor de voeding apart gehouden.

Bequit System Power

Motherboard

Gedurende de afgelopen jaren zijn er mooie μATX moederborden ontwikkeld waarop een processor al is voor gemonteerd. Het gekozen moederbord is een https://www.asrock.com/MB/Intel/J5005-ITX/. Dit board heeft een Gigabit Ethernet aansluiting, vier SATA porten, genoeg USB poorten en daardoor zeer geschikt van een kleine server thuis. Daarbij heeft de processor alleen een koellichaam en is daardoor volkomen stil. Dit moederbord is zeer zuinig met een verbruik van 11 tot 18 Watt.

Geheugen

Het geheugen van Hover is geleverd door  G.Skill Het past precies bij de maximale snelheid (2400MHz) van het moederbord. Ongeveer 2Gb wordt gebruik door Ubuntu, de rest wordt gebruikt als swap geheugen en NextCloud.

Harddisk’s

Samsung 870 EVO

Een SSD is gebruikt als systeemdisk in Hover. Het is een  Samsung 870 EVO SATA III met een grootte van 500 Gigabyte. Momenteel is slechts 20Gb nodig voor Ubuntu 18.4 met daarop geïnstalleerd alle toepassingssoftware. Blijft over 450Gbyte voor opslag van NextCloud gegevens. Om te schrijven heeft deze disk slechts één watt nodig, in rust daalt dit tot 0,4 watt, behoorlijk lage cijfers! Door gebruik te maken van een SSD wordt gemakkelijker harddisk met een grote capaciteit stil te zetten én om een back-up te maken van de moeilijk vervangbare data op deze schijven.

Twee nieuwe harddisks zijn toegevoegd aan deze versie van Hover. Omdat ik heel tevreden ben met de harddisks die werden toegepast in de vorige versie van Hover zijn er de laatste schijven van Western Digital toegepast voor opslag nu met een grootte van 3Tb.

Twee harddisks die zijn toegepast in de vorige versie van Hover zijn opnieuw ingebouwd als tweede en derde stap in het backup schema. Deze schijven zijn inmiddels 6 jaar oud maar functioneren nog uitstekend. Voor huidig gebruik worden ze erg weinig gebruikt..Het betreft twee schijven van Western Digital in 2Tb uitvoering van het type Green. In stilstand gebruiken deze schijven slechts 0,6 watt.

Uitbreiding SATA poorten

Op het moederboord zijn 4 SATA 600 poorten beschikbaar. Momenteel is de server uitgerust mat 5 harddisks. Er is dus uitbreiding noodzakelijk. Dit is gerealiseerd met een Conceptronic PCI Express Card SATA 600 welke is voorzien van 4 poorten. Daar kunnen we nog wel even mee vooruit…..

Laatst Bijgewerkt op 9 juni 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *