MikroTik Eerste Stappen

MikroTik routers zijn voorzien van RouterOS wat voor elke router het zelfde is. Natuurlijk zijn er aanpassingen maar als een router geen wifi heeft kan je de configuratie toch vinden in het menu van de betreffende router. Elke router heeft dus ook een “Quick Set” menu optie, met voor de specificaties van de betreffende router de juiste instellingen, snel in te stellen.

Een aantal wetenswaardigheden op een rij. Het standaard netwerk op een MikroTik router is 192.168.88.0 met de gateway op 192.168.88.1. Wil je de router voor de eerste keer benaderen dan download je eerst winbox.exe van de MikroTik website. Met winbox kan je alle instellingen makkelijk aanpassen. De menu’s zijn vrijwel identiek aan de opzet die je ziet als je de router benadert via de browser op 192.168.88.1. Daar kan je dan óók inloggen.

Wanneer de router uit de doos komt is deze ingesteld als router zonder wifi uiteraard. Wil je ipv6 gebruiken dan is het goed de router geheel bij te werken naar de hoogste versie (op het moment van schrijven is dat 7.21). Dat gaat via System / RouterBOARD om de firmware van de router bij te werken. Via System / Packages kan je RouterOS bijwerken. Als laatste kan je via System / Reset Configuration de router resetten naar de standaard configuratie. Vink geen enkele optie aan. Na de reset reboot de router en moet je opnieuw het wachtwoord instellen enz.

Verstandig is dan een standaard configuratie te kiezen in het Quick Set menu. In het geval van een RB750GR3 kies je voor de enige keuze “Internet”. Kies onder Internet voor “Automatic”, en onder “Local Network” vink je “DHCP Server”en “NAT” aan. Dan ben je direct weer met het internet worden verbonden. Je kan dan eens rustig rondkijken. Met deze standaard instelling kan de router in eerste instantie prima werken. Kijk op andere pagina’s voor standaard instellingen die nu kunnen worden gedaan om een server weer aan de praat te krijgen.

De configuratie van MikroTik routers wordt in platte tekst opgeslagen. Je kunt via Putty de router ook bereiken en ook zit er in winbox menu een optie een “New Terminal” te openen. In de terminal kan je alle configuraties uitvoeren en ook de bestaande configuratie exporteren:

/export file=configuratie

zorgt er voor dat de gehele configuratie in een bestand wordt opgeslagen. Vervolgens kan je in het menu “Files” selecteren en tref je daar de file “configuratie” aan. Je sleept deze file makkelijk naar de desktop waar je de extensie kan aanpassen naar txt.

Laatst Bijgewerkt op 23 april 2022.