Installatie Ubuntu 22.04

Ubuntu kan het beste op een SSD-schijf worden geïnstalleerd. Deze harddisks verbruiken weinig energie, zijn snel en stil. Mijn schijf is 500 Gb, waar het systeem na totale installatie slechts 17 Gb nodig heeft. Ruimte genoeg voor meerdere gebruikers om hun data op te slaan! Sommige mensen gebruiken een USB-stick om het systeem uit te voeren, ik vind dit zelf minder betrouwbaar……

Het systeem is uitgerust met 8 GB geheugen. Ubuntu heeft ongeveer 1,5 Gb RAM geheugen nodig. Als u NextCloud later wilt installeren, dan is er voor soepel draaien meer geheugen nodig. Met 8Gb geheugen is een wisselbestand (swab-file) niet nodig.

Download het bestand voor Ubuntu 20.04. Na het downloaden van het ISO bestand van de Ubuntu site kan het bestand met UUNetBootin of win32DiskImager op een USB stick van minimaal 4Gb worden gezet. Daarna dient tijdens het booten van de server van de USB stick worden opgestart. Meestal wordt dat in de bios mogelijk gemaakt.

Start de installatie. Denk aan de naam voor de server. Elke naam is goed. Denk aan de naam die je zult gebruiken om aan het systeem te werken, iets kleins is prettig, je moet zeer regelmatig inloggen vooral in het begin. Het wachtwoord dat vereist is voor uw gebruiker moet vaak worden ingetikt, als iets kort en eenvoudig is kan het makkelijk worden onthouden.

Tijdens het installeren worden vragen gesteld over de te gebruiken taal, toetsenbord, tijd enz.. Dan komt de vraag of er SSH moet worden geïnstalleerd, natuurlijk willen we dat. Andere programma’s hoeven niet te worden geïnstalleerd. Op internet vindt u veel informatie over het installeren van Ubuntu. Raadpleeg deze informatie als er nog meer vragen zijn.

De installatie duurt minder dan 20 minuten waarna het systeem zal opnieuw opstarten. U kunt via SSH inloggen via het beeldscherm Ook kan door gebruik te maken van bijvoorbeeld Putty op een Windows computer gemakkelijk van afstand inloggen op de server. Gebruik de naam en het wachtwoord die tijdens het installatieproces zijn gemaakt.

Momenteel test grub, het opstart programma van Linux er voor dat, tijdens het opstarten maar mogelijk ook later, dat de aangesloten schijven op het systeem worden afgezocht of er andere operating systemen aanwezig zijn. Dit kan veroorzaken dat spindown van de harde schijven niet goed werkt. Eerst kijken we welke versie van grub op het systeem aanwezig is:

grub-install --version

Wanneer de versie van grub hoger of gelijk is aan 2.0 dan kan je de controleren of het testen van drives is uitgeschakeld. Open het volgende bestand:

sudo nano /etc/default/grub

Wanneer “OS_PROBER” in het bestand niet voorkomt dan is het testen van drives waarschijnlijk al uitgeschakeld. Voeg aan het einde van het bestand, voor de zekerheid, de volgende regels toe:

# Don't test drives for operating systems
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true

Om de server zichtbaar te maken vanaf een Windows computer kan het volgende programma worden geïnstalleerd:

sudo apt-install wsdd

Update Ubuntu na installatie:
sudo apt update && sudo apt upgrade

Nu is het verstandig te rebooten om de verandering in het werkgeheugen te plaatsen.

Laatst Bijgewerkt op 7 februari 2024.