Overwegingen en keuzes

Wat is belangrijk als je je gegevens thuis wilt bewaren? We bespreken hier prestaties, stroomverbruik, geluid en bruikbaarheid.

Prestaties

De prestaties van het systeem worden hoofdzakelijk beïnvloed door processorsnelheid, geheugengrootte en de gegevensdoorvoer via het netwerk. Films verplaatsen vereist snelheid als je niet lang wilt wachten op het voltooien van een taak. Zorg ervoor dat het moederbord Gigabit netwerk ondersteund. Een gigabit netwerk kan in theorie een doorvoer van ongeveer 125 MByte per seconde halen.

De server dient bij voorkeur rechtstreeks op een poort op de router worden aangesloten. Misschien is het niet altijd gemakkelijk om een goede plaats voor de server te vinden. In mijn huis staat Hover, onze server, in de slaapkamer waar een UTP-verbinding met de router eenvoudig kan gemaakt. Bepaald snelheidsverlies is onvermijdelijk, maar de snelheid van de server die hier wordt beschreven, is altijd hoger dan 100 MByte/sec.

Energieverbruik

Verbruik van energie is belangrijk omdat de server voortdurend actief is. Het doel is om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. De elektriciteitskosten in Nederland bedragen ongeveer € 0,16 per KWh wanneer je een gemiddeld verbruik hebt in huis. Als vuistregel kost elke watt, verbruikt door een apparaat, ongeveer anderhalve euro op jaarbasis.

Een SSD wordt gebruikt als het systeemstation. Het energieverbruik van een dergelijke harde schijf is 0,4 watt in rust en 1 watt wanneer gegevens worden overgedragen. De harde schijven in het systeem verbruiken ongeveer een watt in rust. In gebruik neemt het verbruikte vermogen toe. De harde schijven worden gestopt als ze niet worden gebruikt (Spindown).

De NAS die hier wordt beschreven, met vier harde schijven, verbruikt ongeveer 21 watt in rust. Wanneer de belasting maximaal is, neemt het energieverbruik toe tot maximaal 40 watt. Dit verbruik beperkt de energiekosten tot rond de €3 per maand.

Lawaai

Je wilt een NAS niet horen. Hiermee is rekening gehouden bij het selecteren van de componenten. Geluid wordt gecreëerd door de koelventilatoren en de harde schijven. Door een SSD te gebruiken, hoeven de mechanische harde schijven alleen te draaien als gegevens van de schijven vereist zijn. Wanneer het systeem zwaar wordt gebruikt, bijvoorbeeld wanneer grote bestanden worden gekopieerd of een grote systeemupdate wordt uitgevoerd, hoort u mogelijk de ventilators sneller.

Na tien minuten niet te worden gebruikt, worden de harde schijven door het systeem gestopt. Als het energieverbruik laag is, hoeft niet veel te worden gekoeld. De processor heeft een eigen koellichaam op het moederbord. Een grote ventilator van 23 cm wordt gebruikt aan de voorkant van de behuizing en een 14 cm ventilator aan de achterkant van de kast. Het systeem dat hier wordt beschreven, in rust, kan alleen worden gehoord als je er je oor tegen houdt.

Laatst Bijgewerkt op 29 december 2021.