Ziggo levert sinds 1 december 2021 Dual Stack IPv6. Das leuk nieuws! Ik heb meerdere servers thuis draaien achter mijn Ziggo aansluiting. Met een IPv4 aansluiting is dat niet gemakkelijk te regelen. De eerste server dient dan vast te stellen voor welk domein de data bestemd is die binnen komt. Die eerste server bepaald dan naar welke interne server de data naar toe gaat. Das heeft een nadeel; als de eerste server down is liggen de andere servers ook plat.
Na lange tijd met Netgear routers te hebben gebruikt kwam ik tot de ontdekking dat de mogelijkheden van deze routers behoorlijk beperkt zijn. Ook IPv6 is onderbedeeld. Mijn twee Netgear R7000 zijn inmiddels ook al 10 jaar oud qua ontwerp. Op Tweakers maar eens gekeken wat er zoal populair is. Dan kom je hele enthousiaste verhalen tegen over MikroTik professionele routers. Je wordt gewaarschuwd dat ze moeilijk in te stellen zijn.
Eerst maar eens een Mikrotik hAP AC3 gekocht. Dat is een standaard uitziende router met twee antennes. Er zit een Quickset optie op en dus heb je het apparaat best snel aan de gang. Het bereik viel toch wat tegen. De router zit in de meterkast wat al jaren verbetering vraagt. Toch besluit ik door te zetten en bestel een Mikrotik RB750GR3 voor in de meterkast en een Mikrotik hAP Mini voor in de slaapkamer. Het is de eerste keer dat ik een router in de meterkast heb zonder Wifi. Kabeltje naar de woonkamer voor de hAP AC3 en configureren maar.
De port forwarding is best al een hobbel om te nemen. Als je dat aan de praat hebt dan is het nog uit te vinden dat je een HairPin nodig hebt om ook vanuit binnen de server te kunnen bereiken. Bij die HairPin heb ik veel gehad aan een tutorial van Steveooce genaamd How to HairPin a dynamic WAN IP. Je begrip over netwerken en hoe alles eigenlijk werkt neemt in korte tijd enorm toe, dat zeker.
Inmiddels is het me duidelijk dat een dhcp client, een bridge, de gekoppelde ethernet poorten en wifi zenders voldoende zijn om een access point aan de praat te krijgen. Adressen krijg je dan van de router in de meterkast. Ook de hAP Mini op die manier aan de praat gekregen.
Maar ja het gastnetwerk dat doet het niet goed.Dat gaat ook niet met een enkele bridge. Er zijn twee netwerken nodig daarvoor, een privé en een gastnetwerk. Dan komt CAPsMan in beeld. Op de router in de meterkast configureer je dan ook de twee access points die in de huiskamer en slaapkamer hangen. Die kunnen eventueel ook door Power over Internet van voeding worden voorzien. Heel veel heb ik gehad aan wirelessinfo.be. Prachtige tutorials op YouTube!
Vervolgens kan je ook aan de slag met IPv6. Dat gaat betrekkelijk makkelijk. Of je alles goed hebt gedaan dan kan je testen met http://test-ipv6.com/ en https://ipv6-test.com/. Windows computers moeten worden aangepast om ICMP aan de praat te krijgen. Een heel gezoek ontstaat dan weer om de NextCloud server bereikbaar te krijgen over IPv6. Je moet dan de IPv6 firewall aanpassen en natuurlijk ook bij je Hoster het juiste IPv6 adres configureren.
Al met al een heel leuk avontuur waar ik toch wel zes weken behoorlijk druk mee bezig ben geweest en dan hoef ik er niet bij te werken! Op de volgende pagina’s tref je in de toekomst regelmatig detail aan hoe e.e.a. in zijn werk gaat.
Laatst Bijgewerkt op 4 juni 2022.