Linux heeft een boomstructuur voor opslag op harde schijven. Tijdens de installatie van Ubuntu is de SSD-harddisk ingesteld om de opstart schijf op het systeem te zijn. De bovenste map is “/”. Wanneer de installatie is voltooid, wordt deze schijf, de SSD, het hoogste niveau in de schijf hiërarchie die “/” is. Aan de rechterkant wordt een deel van de hoofd directory weergegeven.
De grootte van de SSD kan zodanig worden gekozen dat de gegevens die je wilt op slaan met NextCloud ook op de SSD passen. Het voordeel is dat de SSD de meestvoorkomende gegevens uitwisselingen zelf kan verwerken. Dat scheelt opstart tijd van een mechanische disk. Ook stroomverbruik zal dan altijd laag zijn. Is de SSD te klein voor de grootte van benodigde opslag kies dan de eerste schijf /media/d1 voor opslag van je data binnen NextCloud.
De map /media bevat vijf mappen. Vier van deze /media/d1, /media/d2, /media/d3 en /media/d4 zijn de harde schijven waarop de gegevens zijn opgeslagen. /media/usb-drive wordt gebruikt als koppelpunt voor een eventuele externe schijf.
Directory- en bestandsnamen zijn hoofdlettergevoelig. Dat wil zeggen, Media en media, zijn verschillende mappen. Voor bestandsnamen moet je precies zijn in het gebruik van map- en bestandsnamen, bijvoorbeeld in scriptbestanden.
Tijdens het opstarten worden de apparaten in de /dev directory geactiveerd, afhankelijk van de configuratiebestanden. Voor de harddisks is dit /etc/fstab. Harddisks worden geïdentificeerd door de letters sd. De eerste gevonden harde schijf is sda, de tweede sdb, tot derde sdc, enzovoort. De eerste partitie van de harde schijf sda wordt sda1 genoemd, de tweede partitie op sda wordt sda2 genoemd, enzovoort. Tijdens het opstarten worden de devices met behulp van fstab na “/” in een directory geplaatst. Deze map kan /mnt zijn maar ook /media wordt vaak gebruikt. Een voorbeeld van het bestand /etc/ fstab ziet er als volgt uit:
# /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices # that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> # / was on /dev/sda2 during curtin installation /dev/disk/by-uuid/4f4e61f2-fed1-4438-ac9f-fbe29683de39 / ext4 defaults 0 0 # /boot/efi was on /dev/sda1 during curtin installation /dev/disk/by-uuid/7AF1-FC24 /boot/efi vfat defaults 0 0 /swap.img none swap sw 0 0 /dev/sdb1 /media/d1 ext4 defaults 0 0 /dev/sde1 /media/d2 ext4 defaults 0 0 /dev/sdc1 /media/d3 ext4 defaults 0 0 /dev/sdd1 /media/d4 ext4 defaults 0 0
Spindown van de harddisks (go idle)
Wanneer de schijven niets te doen hebben, kunnen we de motoren stoppen. Dat bespaart 4-8 watt aan energieverbruik, afhankelijk van de leverancier en het ontwerp van de harde schijf. Voor deze functie installeren we het volgende programma:
sudo apt install hd-idle
Vervolgens openen we het configuratie bestand:
sudo nano /etc/default/hd-idle
Dan kunnen we hd-idle activeren door “HD_IDLE_OPTS=”-h” als commentaar te maken. dan voeg onderstaande tekst juist daaronder in:
START_HD_IDLE=true
Dan aan het einde van het bestand kan de volgende regel worden toegevoegd:
HD_IDLE_OPTS="-i 0 -a sda -i 1200 -a sdb -i 300 -a sdc -i 300 -a sdd -i 300 -l /var/log/hd-idle.log"
Configuratie: -a sdx kiest de drive. -i kiest de tijd in seconden dat de drive zal stoppen als er geen activiteit is. sda, de systeem drive stopt nooit. De schijven sdb, sdc, sdd, sde stoppen wel door hp-idle. Een log file wordt geschreven om te kijken of het geheel effectief is.
Testen van drive status
Om te testen of na een tijdje de harde schijf echt gestopt is, kan het volgende commando gegeven worden:
sudo hdparm -C /dev/sdb
Of gecombineerd:
sudo hdparm -C /dev/sda /dev/sdb /dev/sdc /dev/sdd
Verkleinen van gereserveerde harde schijf ruimte
Standaard zal Linux bij elke schijf een ruimte reserveren van 5% om eventuele systeem groei te kunnen opvangen. Aangezien wij in de NAS alleen data opslaan op de harddisks is dit niet nodig. We verkleinen de reserve ruimte naar 1%.
sudo tune2fs -m 1 /dev/sdb1
sudo tune2fs -m 1 /dev/sdc1
Laatst Bijgewerkt op 14 juni 2024.